Avtor: zujelsane Objavljeno: 1. 11. 2022

Naša vez - november 2022

NAŠA VEZ - NOVEMBER

01.11. torek - VSI SVETI – praznik, maše v Podgrajah ob 9h in 14h molitve za rajne in blagoslov grobov pri obeh mašah ofer.

02. 11. sreda SPOMIN VSEH VERNIH RAJNIH, maše v Kutževem ob 8h, v Zabičah ob 9h, Podgraje ob 10h

06.11. nedelja- 32. NEDELJA MED LETOM - ZAHVALNA NEDELJA, maša v Podgrajah ob 9h

13.11. nedelja- 33. NEDELJA MED LETOM – MARTINOVA NEDELJA, maša v Podgrajah ob 9h

20.11. nedelja- KRISTUS KRALJ VESOLJSTVA
     – ZADNJA NEDELJA
CERKVENEGA LETA, maša v Podgrajah ob 9h

27.11. nedelja- 1. ADVENTNA NEDELJA – KARITAS
       ZAOBLJUBLJEN DAN - FABCI,
maši v Podgrajah ob 9h, Fabci ob 11h

 

PRIPRAVA STARŠEV NA KRST NJIHOVEGA OTROKA

 

V Ilirski Bistrici – župnišču v Trnovem prve tri sobote ob 16. uri:

5., 12., in 19. novembra 2022

Ob zahvalni nedelji se skupaj z Vami zahvaljujem Bogu za vse prejete dobrote preteklega leta.

Prav tako zahvala Vam vsem skupaj in posameznikom, ki s svojimi darovi, molitvijo in žrtvijo vzdržujete župnijo, župnika in sodelavce, pa tudi

prispevate za škofijske potrebe in potrebe vesoljne Cerkve. Bog naj vam bogato povrne s svojo obilno dobroto in milostjo vse, kar storite za naštete potrebe. Želim Vam, da bi bili v občestvu združeni in bi Bog, ki je bogat po svoji dobroti in ljudomilosti Vam vsem poplačal vse, kar darujete in potešil vse Vaše resnične potrebe.

V tednu po zahvalni nedelji in pred Martinovo nedeljo bo vsakoletni »pobir«. V ta namen naj bi vsaka družina, če ne more vsak zaposleni prispevati kot znaša dar za dve sveti maši (to je 46 €). Svoje darove za »pobir« lahko oddate v župnijski pisarni Podgraje tudi za Kuteževo vsak dan od ponedeljka 7.11. dalje v župnijski pisarni, v Trpčanah v četrtek 10.11. od 15h dalje na št. 12/14, v Zabičah v petek 11. 11. od 16. do 17. ure.

Hvala že vnaprej za Vaše razumevanje in pomoč.        

Vaš župnik Peter Pipan

Na praznik vseh svetnikov se v molitvi in mislih spominjamo vseh naših rajnih, ki jih je Gospod poklical k sebi in že uživajo večno srečo v nebesih.

Nebesa so dar Boga in priložnost za nas, ki se še trudimo, da pridemo korak bliže – k njemu, ki nas kliče in vabi.

Znamo sprejemati ta dar? Trudimo se sleherni trenutek našega življenja, da bi nam bilo dano ta dar uživati v polnosti, kakor ga je za nas pripravil Bog.

Letos ves prvi teden novembra moremo moliti za popolni odpustek in ga nakloniti rajnim. Za to je potrebno opraviti spoved, prejeti obhajilo, obiskati cerkev ali pokopališče, izpovedati vero in moliti po namenu svetega očeta.

 

Vera v vstajenje

Saj ni mogoče, da bi se življenje človeka končalo v temni luknji. Poglejmo raje skozi temačnost smrti k svetlobi, ki jo je Jezus prižgal v vseh človeških teminah.

Kakor nimam težav s sprejemanjem dejstva, da pšenično zrno, ki umre v zemlji, postane cvetoči klas in novo pšenično zrno, tako tudi nimam težav z vero, da bo čudovito bitje človek po svoji smrti na Zemlji vstal v novo življenje, v nebeško vesolje.

Verujem v vstajenje. Ne gre za vstajenje mrtvega telesa, ampak za vstajenje konkretnega človeka v celoti njegovega telesno-duhovnega bitja. Človek bo na novo ustvarjen, čeprav si nove duhovne telesnosti ne moremo predstavljati. Če hočemo o tem kaj reči, se lahko pogovarjamo samo o popolnosti, miru, veselju in sreči: novi ljudje v novi telesnosti v novem stvarstvu. 

Phil Bosmans

Vir: Župnija Podgraje