Avtor: zujelsane Objavljeno: 1. 03. 2022

Vnesite vaš naslov

NAŠA VEZ

PODGRAJE MAREC 2022
 

4. 3.- petek - prvi v mesecu, maša v  Zabičah ob 17h Podgrajah ob 18h,

       obisk bolnikov od 9,3o dalje.

       V Podgrajah ob  17,30 molitvena ura za družine

6. 3. - nedelja1. postna nedelja; maša v Podgrajah ob 9h, ob 15h spoved

        prvoobhajancev

10. 3. - četrtek - ZAČETEK  DEVETDNEVNICE V ČAST sv. JOŽEFU

         v Kuteževem. V času devetdnevnice bo sveta maša v Kuteževem ob

         delavnik ob 18h.

13. 3. -  nedelja - 2. postna,  nedelja, maša v Podgrajah ob 9h,

19.3.- sobota - SV. JOŽEF – JEZUSOV REDNIK, maši v Podgrajah ob 17h,

          v Kuteževem ob 18h.

20.3.- nedelja- 3. postna tiha nedelja – SHOD KUTEŽEVO, maši v

           Podgrajah ob 9h, v Kuteževem ob 10,3o

26.3. – sobota – postna spoved v kapeli župnišča ob 16h, maša ob 17h

27. 3. – nedelja – 4. postna nedelja, maši v Podgrajah ob 9h, postna spoved v župnijski cerkvi v Podgrajah ob 16h, maša ob 17h. 

 
 
 

 

Postni čas nas po norčavem pustu vabi, da spremenimo naš način življenja. Sneti je potrebno naše maske in morda Bogu in ljudem okrog sebe iskreno pokazati, kdo smo. Jasno zastaviti pot k bolj polnemu življenju in se te poti tudi držati. Kaj boš izbral-a za svoj izziv v tem postnem času?

Postni čas je spokorni čas – kristjani v tem času pri bogoslužju in v zasebnem življenju več premišljujemo o pomenu Kristusovega trpljenja in njegove smrti na križu. Naše notranje prizadevanje se na zunaj izraža v poglobljeni molitvi, postu in dobrih delih. Tudi Kristus se je pred nastopom javnega delovanja štirideset dni postil v puščavi, o čemer pišejo trije evangelisti (prim. Mt 4,1–11, Mr 1, 12–13 in Lk 4, 1–13). Strogi post je na pepelnico in veliki petek, zdržek od mesa in mesnih jedi pa vsak petek. Namen posta ni prvenstvo v odpovedi določeni hrani in pijači, ampak v spreobrnjenju srca in doseganju večje odprtosti za potrebe bližnjega ter v večji povezanosti z Bogom prek molitve.

 
   

In kadar se postite,
ne bodite kakor čemerni hinavci;
grdijo si namreč obraze,
da bi ljudem pokazali,
da se postijo.
Resnično, povem vam,
svoje plačilo so prejeli.
Kadar pa se ti postiš,
pomazili svojo glav
in si umij obraz,
da ne pokažeš ljudem,
da se postiš,
ampak svojemu Očetu,
ki je na skrivnem.
In tvoj Oče, ki vidi v skrivno,
ti bo povrnil. 

(Mt 6,16–18)

Post je bil v Jezusovem času med judovskim ljudstvom sprejeti del religijskih obveznosti. Prakticirali so ga stalno, od časa Mojzesa dalje. Tako farizeji kakor tudi učenci Janeza Krstnika so se redno postili. Obstajale pa so vendarle razlike med tem, kako so, se postili farizeji in kako Jezusovi učenci po njegovem nauku. Vendar postenja ne potrjuje zgolj Jezusov nauk, ampak tudi njegov osebni zgled. In zakaj pravzaprav post? Naša telesa s svojim fizičnimi organi in poželenji so čudoviti služabniki, a strašni gospodarji. Zato jih moramo stalno držati v podrejenem položaju. Nekoč je to neki Božji služabnik zelo dobro izrazil takole: »Moj trebuh mi ne pove, kdaj  naj jem, jaz namreč povem svojemu trebuhu, kdaj bo jedel.« Vsakokrat ko se kristjan posti s tem namenom,  posreduje svojemu telesu jasno sporočilo: »Ti si služabnik, ne gospodar.«        

Po: D. Princu

Več: TUKAJ.